Yeni Fotoğrafçıların Fotoğraf Makinelerinde Yaptığı Hatalar

Yeni Fotoğrafçıların Fotoğraf Makinelerinde Yaptığı Hatalar

Fotoğrafçılığa yeni başlayanların yaptığı hatalar nelerdir ? Yeni fotoğrafçıların yaptığı hatalar nasıl engellenir ? Fotoğrafçılığa başlama üzerine bir yazı.

1. Yavaş deklanşör hızı kullanımı

Yeni başlayan çoğu kişi minimum elde çekim yapmak için gerekli deklaşör hızını bilmediği için biraz ışığın azaldığı alanlarda görüntüler hemen bulanık hale gelmeye başlamaktadır. Bu nedenle doğru ve elde çekim yapmaya izin veren bir ayar yakalamalısınız. Ayrıca odak uzunlukları değiştikçe minimum deklanşör hızlarının da değiştiğini göz önünde bulundurmalısınız.

2. Odak noktasını yanlış seçmek

Odak noktanızı yanlış seçerseniz sürekli olarak bulanık fotoğraflar çekersiniz. Ayrıca gerekli durumlar için değişiklik yapabilmelisiniz. Otomatik odağın her zaman her yerde kullanılabilme durumu malesef yoktur. Manuel odaklamaya da alışmanız gereklidir.

3. Düşük ISO çekmek

Fotoğrafçılığa yeni başladığınızda sürekli olarak düşük ISO kullanarak fotoğraf çekmeye yönlendirilirsiniz. Bunun sebebi daha az parazit ortaya çıkmasını sağlamaktır. Ancak çoğu zaman en düşük ISO malesef yeterli sonuca ulaşmanızı sağlamaz. Bu nedenle makinenizin sınırları çerçevesinde yüksek ISO kullanarak çekim yapmalısınız. Gürültü azaltmak için var olan photoshop, lightroom gibi programları kullanarak gürültü azaltabilirsiniz.

4. Açık diyafram kullanmak

Yeni başladığınız zamanlarda sürekli olarak geniş açıklıktaki diyaframlar ile fotoğraf çekerek harika bir bokeh elde edebilirsiniz. Ancak sürekli kullandığınız zamanlarda aslında çok tercih edilen bir seçenek olmadığını fark edeceksiniz. Çünkü çekilen her şey ortamdan izole edilmek istenmeyebilir. Bu nedenle diğer diyafram ayarlarını da kullanmayı ve tanımayı öğrenmelisiniz.

5. Tripod ile birlikte görüntü sabitleme kullanmak

Tripod kullanmanın amacı görüntü sabitlemenin yeterli olmadığı durumlarda uzun pozlama gibi çekimleri rahat bir şekilde çekebilmektir. Ancak birlikte kullanıldığı zaman görüntünün daha hareketsiz olmasını sağlamak yerine gelen en ufak titreşimi tripod lense iletir lenste sürekli titrediği için fotoğraflarda bir bulanıklık oluşur. Bu yüzden birlikte kullanmaktan çekinmelisiniz.

Okuduğunuz için teşekkürler beni sosyal medyada takip etmeyi unutmayın. Reyhan Hamdi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir