Hafıza Kartlarını Nasıl Daha İyi Anlarsınız

Hafıza Kartlarını Nasıl Daha İyi Anlarsınız

Hafıza kartı nedir ? Hafıza kartı ne işe yarar ? Hafıza kartları ve anlamları üzerine bir yazı.

Güvenli Dijital (SD) Kartlar

1999 yılında hayatımıza giren bu kartlar üç firmanın ortaklaşa çalışması sonucu ortaya çıkmışlardır. Çıkışlarıyla birlikte fotoğraf endüstrisinde neredeyse bir standart haline geldiler. Yılını göz önüne aldığımızda iyi olsalar bile çıktıkları zaman yalnızca 2GB depolamaya izin veriyorlardı. Ancak gelişen teknoloji ile birlikte bu strandart yetersiz hale geldi ve yeni hafıza kartları üretilmeye başlandı

Güvenli Dijital Yüksek Kapasiteli (SDHC) Kartlar

SD kartı standart haline getiren şirketler 2006 yılında 2GB veri kapasitesinin yeterli olmadığını bildikleri için yeni bir kart geliştirdiler ve yeni kartların hem kapasiteli hemde yazma yazıları oldukça yükseldi. Yeni çıkan bu kartların depolama alanları 32GB olarak belirlenmiştir. SDHC kartlar piyasada hızla yaygınlaştı ve halen piyasada bu kartlara kolayca ulaşım sağlayabilirsiniz. Ancak bir sorunu vardır bu kartların en fazla 32GB depolamayı desteklerler. Bu nedenle yeni kartlar geliştirilmeye devam edilmiştir.

Güvenli Dijital Genişletilmiş Kapasiteli (SDXC) Kartlar

32GB yeterli olmadığı noktalarda bu kartlar piyasaya çıkmıştır ve gelişen teknoloji ile günümüzün en yaygın teknolojisi haline gelmişlerdir. Henüz tam anlamıyla görmemiş olsak da 2TB veri depolama öngörülmektedir. Ayrıca aktarım hızları 312 MB/sn ulaşmaktadır. Piyasadaki yeni standart haline gelmişlerdir.

MicroSD / MicroSDHC / MicroSDXC Kartları

Teknolojideki gelişmeler ve telefonlarında artan ihtiyaçları doğrultusunda 2005 yılından sonra hayatımıza micro serisi hafıza kartları girmiştir. Normal hafıza kartlarında olduğu gibi bu kartlarda da belirli bir standart belirlenmiş ve özellikleri gelişen teknolojiler ile birlikte sürekli artmaktadır.

CFast Hafıza Kartları

Teknolojik gelişmeler hızla artarken video teknolojileri de gelişti ve mevcut kartlar artık yeterli gelmemeye başladı bu nedenle CFast adı verilen yeni bir kart türü geliştirildi. İlk çıktıklarında 300mb/sn veri aktarım hızına sahipten artık günümüzde 600 mb/sn veri aktarım hızlarına sahip kartlardır. Ancak günümüzde çok yaygın olarak kullanılmamaktadırlar. Fiyatları ve boyutları nedeniyle ciddi bir yük unsuru olmaktadırlar.

XQD Hafıza Kartları

2010 yılında yine kurulan bir ortaklık sonucu ortaya çıkarılmışlardır. İlk çıktıklarında veri aktarım hızları 125mb/sn civarındayken en son teknoloji ile birlikte 1 GB/sn hızlarına kadar ulaşılabilmeleri oldukça şaşırtıcıdır. Ancak fiyatlarının çok yüksek olmasından dolayı ciddi anlamda bir talep görmemektedir. Ayrıca üretim olarak bakıldığında çoğu fotoğraf makinesi üretici hala bu kartı bir gelecek olarak kabul etmiş değildir.

Okuduğunuz için teşekkürler beni sosyal medyada takip etmeyi unutmayın. Reyhan Hamdi