Uzun Pozlama Sırasında Yapılan Hatalar

Uzun Pozlama Sırasında Yapılan Hatalar

Uzun pozlama nasıl yapılır ? Doğru uzun pozlama yöntemleri nelerdir ? Uzun pozlama yapma üzerine bir yazı.

1. Titreşim azaltmayı kapatmamak

Bu aslında çok küçük hareketler sırasında ters tepkiler vermek üzerine kurulu olduğu için gözünüzle göremediğiniz sarsıntılar eğer imaj sabitleme açıksa fotoğrafa etki edecek ve görüntüler bulanık çıkacaktır.

2. Aynalı makinelerde ayna kilidini açmak

Aynalı makine sahibi iseniz fotoğraf makinenizin bir ayna kilidi olmalıdır. Bunu kullanım kılavuzundan nasıl kapatılacağını öğrenirseniz fotoğraf çekmeye başlarken ve biterken titreşim oluşmasının önüne geçmiş olursunuz.

3. ND filtre kullanmamak

Çoğu kişi uzun pozlamayı filtresiz yapabileceğini düşünse de malesef çok güçlü bir ışık kaynağınız varsa güneş gibi diyaframı ne kadar düşürürseniz düşürün fotoğraflarınız aydınlık çıkacaktır.

4. Çok düşük diyafram kullanmak

En mantıklı olan güçlü bir filtreniz yoksa F22 gibi değerlerde fotoğraf çekmektir ancak bu fotoğraftaki kesinliğin bozulmasına neden olmakta ve fotoğraflarda doğal olmayan bazı görüntüler oluşturmaktadır.

5. ISO ayarını yapmamak

Yapmanız gereken diyafram ile birlikte ISO`nuzu sabit tutmak olacaktır. Gündüz çekimlerinde mümkün olan en düşük ISO da çekim yapmalısınız. Bu sayede hem gürültüyü azalmış olursunuz hem de diyaframı kısmak zorunda kalmadığınız için daha keskin fotoğraflar elde edersiniz.

6. Ucuz filtre tercihi

Piyasada yan sanayi olarak çok fazla filtre bulunmaktadırlar ve çoğu kişi sonuçta bir cam basit bir filtre yeterli olacak diye düşünmektedirler. Asıl amacınız uzun pozlama olsa bile filtreler renkleri çok ciddi bozabilir ve bunları program yardımıyla düzeltmeniz çok zor olabilir.

7. Rüzgarı hesaplamamak

Eğer rüzgar alan bir noktadaysanız rüzgar fotoğrafa ciddi etki edecektir bu nedenle tripodunuza ağırlık ekleyerek sarsıntıları azaltmak için yöntemler geliştirmelisiniz. Bir çadır içerisinde çekim yapmayı bile düşünebilirsiniz.

Okuduğunuz için teşekkürler beni sosyal medyada takip etmeyi unutmayın. Reyhan Hamdi