Hafıza Kartları Hakkında Bilmeniz Gereken Bilgiler

Hafıza Kartları Hakkında Bilmeniz Gereken Bilgiler

Hafıza kartları ne işe yarar ? Hafıza kartları nasıl kullanılmalıdır ? Fotoğraf makineleri ve hafıza kartlarının kullanımı üzerine bir yazı.

1. Tüm kartlar birbirine eşit değildir

Çoğu kişi birkaç markanın özellikle aynı olduğunu ve hangisini alırsan al fark etmez hepsi yanı dediğini görebilirsiniz. Ancak bu doğru bir bilgi değildir. Çünkü bazı hafıza kartı üreten firmalar fotoğraf makinesi firmaları ile anlaşmalar yaparak kartların verdikleri özellikleri arttırma eğilimindedirler.

2. Sadece video çekmek için yüksek hızlı hafıza kartı alınmaz

Bu benim en sık rastladığım önerilerden biri. Video çekeceksen hızlı hafıza kartı al yoksa bir faydasını görmezsin yada işine yaramaz gibi ifadeler ile karşılaşıyorum. Bu çok yanlış bir bilgi. Özellikle RAW çekim yapıyorsanız RAW dosyalar video dosyalarında çok daha fazla yer kaplama eğilimi gösteriyorlar. Ayrıca bir sonraki çekime hazır olmak istiyorsanız okuma-yazma hızı yüksek bir kart kullanmalısınız.

3. Kartınızı biçimlendirin

Fotoğraf makinenizdeki görüntüleri tümünü yada bir tanesini silmek yerine fotoğraf makinesinin içerisinde biçimlendirmelisiniz. Kart biçimlendirmek dosya yapısını yeniden düzenler ve teknik hataları giderir.

4. Görüntülerinizi bilgisayarda silmeyin

Bilgisayarın oluşturduğu dosyalar nedeniyle görüntüleri bilgisayar üzerinden silmek ciddi hatalara neden olmakta ve fotoğraf makinesine hafıza kartını taktığınız zaman okumama yada çektiğiniz fotoğrafları başka bir zaman bilgisayara aktarmaya çalıştığı zaman tanımama gibi problemlere neden olabilir.

5. Yüksek kapasiteli hafıza kartları daha fazla pil tüketirler

Bu biraz saçma gelebilir ancak dünyanın önde gelen hafıza kartı üretici Lexarın yaptığı açıklamaya göre çok yüksek kapasiteli bellek kartları daha fazla pil tüketimine neden olmaktaymış. Bunun ciddi bir tüketim olmasa bile yine de bir tüketim olduğunu belirtmeliyim.

6. Görüntü silince kurtarılmaz hale gelmezler

Eğer kaliteli bir kart kullanıyorsanız görüntüleri kaybetme gibi bir problem yaşadığınız zaman büyük firmaların bu işler için geliştirdiği yazılımlar yardımıyla görüntüleri kurtarma şansınız olabilir.

Okuduğunuz için teşekkürler beni sosyal medyada takip etmeyi unutmayın. Reyhan Hamdi